Csatlakozz!

A Nemzeti Hauszmann Tervvel kapcsolatos konferencián 2015. május 12-én elhangzott államtitkári állásfoglalás alapján meggyőződésünk, hogy MOST JÖTT EL AZ IDŐ arra, hogy a Budavári Nagyzsinagógát ismét feltárhassuk!

A budavári Táncsics börtön közvetlen szomszédságában fekszik a magyar kultúrtörténet és egész Európa unikális kincse: a középkori Budavári Nagyzsinagóga. Kora Közép-Európájának legnagyobb zsinagógája, mely egy azon napon került föld alá 300 éve a Hauszmann terv szerint most feltárásra kerülő középkori királyi palotával.

A zsinagóga története, a Magyarországi zsidóság középkori története, az évszázados együttélés mintapéldája.

A zsinagógát a vár 60-as évekbeli felújításakor feltárták, majd forráshiány miatt visszatemették. Az akkori kutatók bennünk, a jövő generációnak nagyvonalúságában bíztak.

Vissza nem térő történelmi alkalom jött most el, hogy nemzeti örökségünk elfeledett kincse nyilvánosságra kerülhessen a Hausmann-tervben előirányzott Táncsics-börtön feltárása során. A zsinagóga ugyanis szomszédos az épülettel, így a források és feltárás minimális kiterjesztésével a tervezett látogatóközpont részeként, mint múzeum látogathatóvá válna. Így hazánk egyik nemzetközileg is páratlan büszkeségévé válhatna e csodálatos történetű épület.

Jelentkezz levélbeninfo@eltemetettzsinagoga.hu!

Vagy a jelentkezési űrlap kitöltésével