Feltárása

1964-ben fedezik föl ismét egy véletlennek köszönhetően a vári felújítások alkalmával, majd 1965-ben visszatemetik a részben feltárt épületet. Scheiber professzor az 1960-as években támogatókat is talált a zsinagóga feltárásához és helyreállításához, az akkori politika azonban ezt nem tette lehetővé, így a maradványokat ötven évvel ezelőtt visszatemették.

Az 1990-es évek óta Budai Aurél építészmérnök, Zolnay egykori munkatársa és mások folytatták a harcot, hogy a zsinagógát minél előbb bemutathassák a nagyközönségnek. Erre több terv készült, a „minimális program” a zsinagóga feltárását és a maradványok látogathatóságának biztosítását tartalmazza. A másik változat pedig egy komplex- múzeumot, kiállító termeket, irodákat is tartalmazó helyreállítási és építési munkálatokat foglalja magában.Több civil próbálkozás ellenére eddig sajnos nem sikerült feltárni és láthatóvá tenni a zsinagógát.
A programot szervező, együttműködő szervezetek mellett több magánszemély is, szakértők, tudósok foglalkoznak a Zsinagóga ügyével, néhányan közülük a konferencia előadói lesznek. A kormány több zsidó emlék felújítását is támogatja (szabadkai, és szegedi zsinagógák…), a Budai nagyzsinagóga feltárásának terve azonban még a Vár rekonstrukcióját célzó Haussmann-tervbe sem került be. Reméljük csak egyelőre…! Formálódik az összefogás a Budai Nagyzsinagóga feltárásáért, ennek egyik kezdeti eredménye a konferencia és a kiállítás.