Harminchárom ima a Budai Nagyzsinagógáért – 2015. dec. 09

A kiállítás címe: “Harminchárom ima a Budai Nagyzsinagógáért”-Swierkiewicz Róbert szinkretista montázsai

Meghívó

A kiállítás megtekinthető: 2015.12.09 – 2016.01.13.
A kiállítás helyszíne: Kegyeleti Múzeum -Fiumei Sírkert 1086 Fiumei út 16.
Megnyitó: 2015.01.09. 18:00
A kiállítást megnyitja: Dankó Dalma művészettörténész, a Kegyeleti Múzeum- Temetkezési és kegyeleti szakgyűjtemény vezetője
Közreműködnek: Darvas István, főrabbi – Kardos Dániel, gitár -Vázsonyi János, szaxofon.
Felvételről: Yossy Ben-Nun, a feltárásért folyó küzdelem elindítója, Komoróczy Géza professzor és Komoróczy Szonja (részletek az Eltemetett Budavári Középkori Nagyzsinagóga konferencián -2015.09.18.-elhangzott előadásaikból), részletek Forgács Péter Danube Exodus című filmjéből/ Szemző Tibor: Dunai Exodus és Szkárosi Endre: Kaddish-Towering Inferno koncertjéből.

A Swierkiewicz Róbert szinkretista montázsainak ihletője az “Eltemetett” budai középkori nagyzsinagóga, illetve az annak feltárásáért folyó küzdelem, amelyben több civilszervezet és magánszemély fogott össze, hogy felhívják a figyelmet az egyedülálló épségben megmaradt, 6 méteres falakkal álló, Mátyás király építészei keze nyomát viselő, hatalmas méretű föld alatti műemlékre.

Az 1964-ben Zolnay László által felfedezett és Scheiber Sándor által beazonosított nagyzsinagóga ásatási kutatóárkát még akkor visszatemették, teljes feltárására pedig azóta sem került sor. A Buda visszafoglalásakor (1686) beomlott épület romjai alól előkerült, az ostrom alatt legyilkolt zsidó áldozatok maradványait Scheiber Sándor vezetésével exhumálták és a Kozma utcai Izraelita temetőbe vitték. Sírjuk felett héber feliratos emlékkő áll.

Swierkiewicz Róbert Harminhárom imája nemcsak a nagyzsinagóga falai közt védelmet kereső ártatlan áldozatokért és az őket befogadó szakrális épület feltárásáért, hanem a mindenkori háborúk elől
menekülő védtelenekért is szól. A  kiállítás megnyitója az előző, a nagyzsinagógát bemutató történeti
kamarakiállítás záróeseménye is egyben.

A feltárásért alakult Összefogás célja ezzel az, hogy egymásba fonódó programokkal, akciókkal, szakmai és művészeti eseményekkel ébren tartsa és egyre szélesebb körben népszerüsítse a Nagyzsinagóga ügyét.